.
.
.
.
.
Varmt vand
I en stor del af husene på Friland er der lavet systemer, hvor man om sommeren får varmt vand fra solfangere og om vinteren fra masse- eller flexovnene. I ovnene opvarmes vand, der løber i rør inde i massen omkring brændkamrene, når der alligevel fyres.
Med disse systemer har man altid gratis varmt vand, fordi man udnytter, at varmen i huset kommer fra forskellige kilder i løbet af året og sørger for at den varme gives videre til vandet.
Traditionelle solfangere
En solfanger fungerer ved, at en sort flade med vandrør i, opvarmes i en lufttæt kasse.
Forneden i kassen er rørene tilkoblet koldt vand fra husets vand-forsyning. Efterhånden som dette vand opvarmes af, at solen stråler rammer den sorte flade, vil det stige i rørene.
Øverst i kassen er der en udgang, hvorfra det opvarmede vand strømmer over i en godt isoleret varmtvandstank.
På lod 5 har de 9 m2 flade solfangere på taget, der indgår i husets gulvvarmesystem.
Solfangerne fungerer hele året, så længe der er nogenlunde lunt. Der behøver altså ikke være direkte sollys for, at panelerne kan producere varmt vand.
I flere af husene på Friland er varmtvandstankene placeret højt (Fx lod 7 og lod 12c). På den måde udnytter man, at det varme vand stiger af sig selv og udgår at skulle tilkoble en pumpe for få det varme vand ind i tanken.
Links:
www.solarmagic.dk
Selvbygget øldåse-solfanger til vand og luft
På lod 7 har de taget 850 tomme øldåser og bygget en effektiv solfanger, der forsyner dem med varmt vand og samtidig leverer varm luft til huset.
Solfangeren er placeret på jorden og varmtvandsbeholderen på loftet, så vandet selv kan cirkulere, når det bliver varmet op. Det hele drives af naturlig opdrift i det sol-opvarmede vand. Når solfangeren er koldere end varmtvandsbeholderen stopper cirkulationen helt af sig selv. Der er altså ikke brug for nogen pumpe eller elektronisk styring i systemet.
Panelet er lavet ved, at de mange øldåser er banket flade omkring et stykke rundjern og derefter trukket på tynde kobberrør.
Kobberrør med dåser er hængt på væggen og rørene er forbundet i begge ender, via noget tykkere rør, til varmtvandsbeholderen på loftet. Dåserne er malet sorte for at suge mest mulig varme til sig, og det hele er dækket ind af par kanalplader og lidt zinkplade.
Der er åbent fra solfangeren på ydervæggen og ind under vinduerne. På indersiden har de monteret friskluftventiler. Frisk, solopvarmet luft pustes ind i stuen ved naturlig opdrift. Bliver det for varmt lukkes der bare for ventilerne. Ingen blæser – ingen elektronik.
Links:
www.tv2regionerne.dk/reg2005/?id=472750&r=7 (Jens Peter Mølgaard fra lod 7 fortæller om sin øldåse-solfanger.)
http://solvarmeeksperten.blog.com/_/photos/album/708783/
www.solbygger.dk/bygdinegensolfanger.htm
Solbad
En anden måde at anvende solfangere på kan ses på lod 12 og lod 23, hvor der er lavet udendørs sommer-brusebade, som ikke er en del af husenes varmtvandssystemer.
Solfangerne opvarmer vandet i løbet af dagen. På den måde har man masser af varmt vand om aftenen, når vinden har lagt sig, solen stadig skinner på en, og dagens arbejdsskidt skal vaskes af...
VAND