.
.
.
.
.
Alternativ el
På Friland er der en lang række eksempler på, hvordan familierne sparer på strømmen: - ved at bruge LED- og diodepærer som lyskilder; - ved at have alternative køleskabe så som jordkældre og nordvendte, skyggefulde spisekamre; - ved at lufttørre vasketøjet hele året. Listen over sparetips er lang...
Men der er også eksempler på, hvordan man selv kan producere sin strøm:
Vindmøller
Friland ligger højt i landskabet og har derfor masser af vind næsten hver dag hele året rundt. Det giver rigtig gode forudsætninger for at lave grøn el fra vinden, og det har vi allerede flere eksempler på.
Lærkeland, der holder til på Friland Erhverv, har som et forsøgsprojekt sat en engelskproduceret husstandsmølle op, der laver strøm til lod 12b.
Da det er et forholdsvist nyt projekt, ved man endnu ikke præcist, hvor meget strøm møllen kan lave her på Friland. Men hvis ellers forholdene er optimale, dvs. uden høje træer og bygninger omkring og med god vind, kan en mølle af den salgs producere 1 kW i timen.
Det er en simpel mølle, man selv kan sætte op, og som nemt kan kobles på ens el-net.
Møllen, der hedder ”Futurenergy”, er sat op af arbejdsgruppen Frivind. De forsøger at udvikle en husstandsmølle, der kan producere omkring 2000 – 3000 kWh/år, hvilket burde være strøm nok til en normal familie, der forsøger at spare, hvor de kan.
Links:
Selvbygget vindmølle
På lod 14 har John Jørgensen bygget sin egen vindmølle af genbrugsjern.
Møllen har en lodret aksel (modsat fx de store vindmøller, hvor akslen ligger ned). Det gør, at den støjer mindre og er lettere at styre, da den ikke kan løbe løbsk. Desuden kan den udnytte vind fra flere retninger uden at skulle vendes.
Da møllen ikke er særligt høj, er der ikke den samme risiko forbundet med den som ved mange andre vindmøller, hverken når man bygger den, eller når den er i brug.
Fordi akslen på møllen står lodret, producerer den ikke så meget strøm. Derfor er den primært bygget for at kunne forsyne lod 14 med lys (- alle lamper i huset har 1 watt diodepærer), samt for at kunne fungere som kilde til nødstrøm i tilfælde af strømbrud.
Møllen på lod 14 akkumulerer den strøm, den producerer, i batterier. På samme lille system er der også koblet en 10 watt solcelle.
Ifølge John Jørgensen er det ikke svært at bygge sin egen vindmølle. Det kræver bare, at man kan svejse, og at man har nysgerrigheden og lysten.
Johns links til mere om byg-selv vindmøller:
Solceller
Indtil videre er der kun et par lodder på Friland, der burger solceller til at producere strøm til husene. En del hustage er dog designet for at have solceller på sig, og mange regner da også med at anskaffe dem, efterhånden som de falder i pris og bliver mere effektive.
En solcelle er meget kort fortalt en slags diode, der sætter elektroner i bevægelse og dermed omdanner en del af den modtagne lysenergi fra solen til elektrisk energi.
Solceller på Friland:
På lod 12a har lydstudiet 10 m2 solceller placeret på den lodrette del af taget. Anlægget producerer, når der er fuld sol, 1 kWh. På årsbasis bliver det ca. 900 kWh.
Anlægget er koblet på el-nettet med en produktionsmåler, der måler hvor meget strøm solcellerne leverer til nettet. Når der produceres mere end der forbruges på loddet, løber måleren baglæns.
Solcelleanlægget blev lavet med støtte fra Energistyrelsens ”Sol 1000”-kampagne, der arbejdede for, at tusind danske husstande fik solcelleanlæg installeret.
På lod 12b og lod 14 har man mindre solceller, der bidrager til strømforsyningen på loddet.
Links:
www.grenaa-marine.dk/dk/solar/framesol.htm
Rapsoliegenerator
Fem af lodderne på Friland er gået sammen om en rapsoliegenerator, der forsyner dem med strøm og som biprodukt laver varme til fælleshuset Ravnen om vinteren.
Anlægget består af en oprindeligt dieseldrevet kraftvarme-motor, der nu er omformet, så den kan køre på planteolie. Da planteolie er tykkere end dieselolie, skal motoren udbygges, så olien kan blive forvarmet. Dermed flyder den lettere rundt i motoren.
Når generatoren kører, producerer den strøm, som går videre til husene.
Kølevandet fra motoren er koblet til gulvvarmeslanger i Ravnen, og varmer på den måde fælleshuset op, mens generatoren laver strøm til de fem lodder.
Da gruppen, der ejer generatoren er klar over, at det kan være kontroversielt at lave strøm via biomasse, forsøger de kun at anvende certificeret planteolie.
STRØM